Tuotantopäällikkö Martti: “WasaGroup kasvattaa rakentamisen ammattilaisia”

Martti Sillanpää on nähnyt aitiopaikalta WasaGroupin kasvutarinan rakennusliikkeestä lähes 200 henkilöä työllistäväksi konserniksi. Hänen oma urakehityksensä kirvesmiehestä konsernin tuotantopäälliköksi on myös komeaa luettavaa.

Tuotantopäällikkö Martti Sillanpää, WasaGroup

Martti Sillanpää aloitti työskentelyn rakennusalalla 1990-luvun lamavuosina pienissä rakennusliikkeissä. Vuonna 1997 hänet palkattiin WasaConiin kirvesmieheksi Vaasan Prisma-tavaratalon rakennustyömaalle. Kesän päätteeksi yrityksen johto pyysi häntä laskemaan yhden urakan.

– Vähän huonosti se tuli laskettua, mutta WasaCon sai urakan ja minä ensimmäisen työmaani vedettäväksi, Martti naurahtaa.

Seuraavat kymmenkunta vuotta vierähtivät Martilla työmailla vastaavan mestarin hommissa, kunnes WasaConissa avautui työpäällikön pesti. Hänen johdollaan Vaasaan on sittemmin noussut useita maamerkkejä Westenergyn jätteenpolttolaitoksesta Elisa Stadioniin ja Vaasan Sähkön uuteen toimitaloon. Työpäällikön tehtäviä Martti ehti hoitaa viime vuoteen asti, kunnes voimakkaasti kasvava emoyhtiö WasaGroup tarvitsi tuotantopäällikköä johtamaan konsernin rakentamista yli yhtiörajojen. Riittävän kokemuksen omaava henkilö löytyi, kuinkas muuten, omista riveistä.

Martin johdolla Vaasaan on noussut useita maamerkkejä Westenergyn jätteenpolttolaitoksesta Elisa Stadioniin ja Vaasan Sähkön uuteen toimitaloon.

Tuotantopäällikkö katsoo kokonaisuutta

Työpäällikkönä Martti näki johtamiensa rakennushankkeiden kulun alusta loppuun ja oli vastuussa niiden sujuvasta etenemisestä monin tavoin. Tuotantopäällikkönä ja konsernin ohjaustyöryhmän jäsenenä hänen tehtävänään on löytää ratkaisut siihen, miten kasvu ja kannattavuus kulkevat käsi kädessä. WasaGroupin liikevaihto on nimittäin kolminkertaistunut neljässä vuodessa.

– KVR- eli kokonaisvastuurakentaminen on tullut yhä suositummaksi urakkamuodoksi, jolloin suunnittelu ja rakentaminen nivoutuvat läheisesti toisiinsa. WasaGroupin kiinteistökehityskonseptin myötä myös rahoitus tulee usein samasta konsernista. Tämän kokonaisuuden pyörittäminen ja tuotannon tason säilyttäminen tulevat olemaan suurimpia haasteitani, Martti kertoo.

1990-luvun alusta alaa seurannut Sillanpää on varmasti oikea henkilö kommentoimaan rakentamisen kehittymistä Suomessa.

– Työturvallisuusasiat ovat kehittyneet valtavasti ja työn tehokkuus on kasvanut, Martti luettelee positiivisia puolia.

Entistä useampi tilaaja haluaa rakennuksen avaimet käteen -periaatteella, mikä tekee meidän rakentajien työstä vaativampaa mutta myös palkitsevaa.

Oppi siirtyy nuoremmille

wasagroup-uratarinat-martti-sillanpaa2Kokeneemmilta tekijöiltä oppiminen on Martin mielestä parhaita tapoja kehittyä rakennusalan huippuosaajaksi. WasaGroupissa tätä mestari/kisälli-asetelmaa on aina suosittu, ja työpäällikkönä Marttikin vaihtoi tiiviisti vastaavien mestareiden kanssa tietoja ja kokemuksia työmaatasolla.

– WasaGroupissa nuorten etenemismahdollisuudet ovat mielestäni paremmat kuin monissa muissa yrityksissä. Jos vastuuta jaksaa kantaa, meillä sitä saa nopeasti.

Hänen työtapaansa kuuluu kaikkien osapuolten, kuten aliurakoitsijoiden, ottaminen mukaan keskusteluun.

– Kun kaikki projektin osapuolet ovat samassa veneessä ja ideoita kuunnellaan puolin ja toisin, myös hyöty tulee kaikille. Pitää vain tohtia kysyä, ei kyräillä.

Työyhteisöään 20 vuoden ajalta Martti kuvailee lyhyesti ja ytimekkäästi:

– Hyvä porukka, joka tekee kovalla tahdilla töitä.

Martti Sillanpää
Titteli: Tuotantopäällikkö
Koulutus: Talonrakennusteknikko
WasaGroup-ura alkoi: 1997