Konstruktionsplaneraren Simon: “Jag fick en ny karriär inom koncernen”

Simon Bredbacka, konstruktionsplanerare på WasaPlan, är nöjd med att WasaGroup har en så bred verksamhet, eftersom det gett honom möjlighet att byta jobb mellan de olika dotterbolagen. I en koncern som verkar inom många branscher sitter de viktigaste samarbetsparterna bara ett par meter bort – under samma tak.

Konstruktionplanerare Simon Bredbacka, WasaPlan

Simon Bredbacka har bytt yrke många gånger inom WasaGroup-koncernen genom att hoppa från ett dotterbolag till ett annat. Det här har varit möjligt eftersom WasaGroup jobbar inom ett så brett fält. Eftersom koncernen erbjuder hela byggprojekt från en och samma lucka, så finns det också jobbmöjligheter från a till ö.

– Först jobbade jag som ansvarig mästare på WasaCons bygge och efter det började jag som kostnadsberäknare. När WasaPlans konstruktionsavdelning öppnade, flyttade jag dit. Här har jag nu varit i tre år, berättar Simon.

Konstruktionsplaneraren trivs med stort ansvar

Konstruktionsplaneraren kommer med i bilden i ett byggprojekt då arkitekten är klar med sina skisser. Då är det dags att tänka på byggnadens konstruktioner – ska de göras av stål, betong eller trä?

– Jag planerar konstruktionerna och byggnadens grund samt gör hållfasthetsberäkningar. Efter det gör jag ritningarna, och enligt dem börjar byggnaden byggas, summerar Bredbacka.

Enligt Bredbacka måste en konstruktionsplanerare vara noggrann och ha bra koncentrationsförmåga för att bli framgångsrik. Dessutom är det viktigt att se till att alla detaljer m.m. är möjliga att genomföra.

– I WasaGroup har man möjlighet att utvecklas och gå framåt i sitt jobb. Det bästa med jobbet är enligt mig det stora ansvaret. Det kan förstås också vara tungt, men jag tycker absolut att det ger mer än det tar.

I WasaGroup har man möjlighet att utvecklas och gå framåt i sitt jobb.

Alla drar nytta av smidigt samarbete

wasagroup-uratarinat-simon-bredbacka2Tack vare den mångsidiga och breda verksamheten fungerar WasaGroup smidigare än många andra företag inom branschen. Enligt Simon Bredbacka är det frågan om en vinn-vinn-situation för både koncernen, de anställda och kunderna.

– I ett byggprojekt deltar ofta många olika företag, och det är ganska vanligt att informationsgången mellan företagen inte fungerar. Här på WasaGroup känner alla experter varandra och vi sitter på samma ställe. Om jag behöver prata till exempel med arkitekten, byggherren eller VVS-planeraren, så finns den personen bara ett par meter bort. Vårt samarbete fungerar väldigt smidigt, och det betyder att saker och ting går framåt både snabbt och flexibelt, berättar han.

Simon Bredbacka
Ålder: 31
Yrke: Konstruktionsplanerare, WasaPlan
Karriären inom WasaGroup började: 2010
Utbildning: Byggnadsingenjör

Lue artikkeli suomeksi tästä